Rääpäle on tekstiviestien suurkuluttajien suosima 160 merkin yhteenveto romaanista.

Tälle sivulle kerätään tekstiviestiversioita tunnetuista ja tuntemattomista teoksista. Tämän helpompaa sivistyminen ei voi olla!

Rääpäleitä ovat sivulle tuottaneet (c): Tapani Bagge, Niina Hakalahti,
JP Koskinen, Eija Laitinen & Anne Leinonen, Sari Peltoniemi.

Viisi todistajaa

(J-P. Koskinen)
Viisi eri kertojaa kuvailee kristinuskon syntyaikoja. Totuus löytyy historiallisten kertojien synnyttämästä kuudennesta tarinasta. Juudas puhdistaa maineensa.

Hirvi

(S. Peltoniemi)
Äreä prinsessa täyttää 18 v. Heti riiuulle. Isä suuttuu – häätää tytön metsään. Syntyy poika. Prinsessa rupeaa noidaksi, päätyy roviolle. Kertojana mykkä tyttö.

Puhaltaja

(T. Bagge)
Juhannusaaton aatto Hämeenlinnassa. Jarkka Nurminen lähtee etsimään totuutta kuuden menetetyn vuoden takaa. Pian aseet puhuvat, renkaat ulvovat, päät putoavat.

Peilikuvarakkaus

(E. Laitinen ja A. Leinonen)
Meri ja Suvi rakastuvat, pettyvät ja aikuistuvat. Talo ja huone ovat molemmilla samat, aika ei. He eivät kohtaa, vain kuvat kertovat. Rakkaus on minuuden peili.

Hengenahdistusta

(N. Hakalahti)
Hörhö, sitoutumiskammoinen Petri ja kaikesta huolehtiva Sanna yrittävät elää yhdessä. Ei ole helppoa, ei. Parisuhde peilaa tämän ajan hulluuksia. Tragikomediaa.

Voittamattomat

(W. Faulkner)
Bayard Sartoris kasvaa sisällissodan pyörteissä. Mummo rikastuu aasien avulla. Kun Bayard kostaa isänsä kuoleman, hän kasvaa enemmän kuin kukaan uskalsi toivoa.

Gangsterin oppipoika

(E.L. Doctorow)
Billy liittyy Dutch Schulzin gangsteriperheeseen. Numerovelho Abbadabba huijaa Billyltä 27 senttiä. Ihmisiä tapetaan paljon. Lopulta Billy saa rahansa takaisin.

Halkaistu varakreivi

(I. Calvino)
Varakreivi Medardo di Terralba repeää kahtia Turkin sodassa. Paha puolisko palaa kotikonnuilleen ennen hyvää puoliskoa. Ei mikään ihan yksinkertainen kertomus.

Hiiriä ja ihmisiä

(J. Steinbeck)
Lennie ja George tekevät hanttihommia. Unelma paremmasta tulevaisuudesta pitää miehet liikkeellä. George pitää yksinkertaisesta Lenniestä huolta loppuun saakka.

Minä, Lotta ja Päivikki

(J.Saxell)
Tuukka Salminen taistelee kyynisyyttä, globalisaatioita ja itseään vastaan, kotona ja vieraissa. Avainromaani, jonka teemat ja sankarit ovat yhä keskuudessamme.

Ristin ja raudan tie

(J-P. Koskinen)
Mikael lähtee valloittamaan Jerusalemia. Matkalla rakastutaan, vihataan, ketkuillaan, väitellään, taistellaan ja kuollaan nälkään. Bohemond uskoo vain itseensä.

Rikos ja rangaistus

(F. Dostojevski)
Raskolnikov uskoo että tarkoitus pyhittää keinot. Murhan tehtyään hän huomaa ettei hänestä ole suurmieheksi. Uhma ja epätoivo repivät miestä Pietarin kaduilla.