Maan salaisuuksia

Juuri sellaista taloa olin aina halunnut. Jo lapsena olin nähnyt unta kaksikerroksisesta puutalosta, joka seisoi matalan kumpareen päällä. Leppeä kesätuuli sai taloa ympäröivän niityn heinät aaltoilemaan ja pihapihlajan lehvästön suhisemaan. Pääskyset kirkuivat sujahdellessaan sinisen taivaankannen poikki räystään alla oleviin pesiinsä. Unessani talon liepeillä oli aina kesä. Sellaisessa talossa ei koskaan voisi tapahtua mitään pahaa.

Löysimme sen aivan sattumalta. Lehden myynti-ilmoituksessa oli ollut niin nuhruinen kuva talosta, ettemme aikoneet edes käy katsomassa sitä. Mutta kun palasimme tuttaviemme luota, kiinteistövälittäjän kirkuvankeltainen auto nökötti kävelyreittimme varrella. Vilkaisin uteliaisuuttani harmaantuneen lauta-aidan yli ja se oli siinä. Kaupat lyötiin lukkoon jo seuraavana päivänä vaikka Marja olisi halunnut vielä harkita asiaa.

– En nyt oikein ymmärrä, kuinka tämä voi vastata unessa näkemääsi taloa. Sinä olet kuvaillut minulle tuhat kertaa, kuinka timotei aaltoilee vihreänä merenä taloa ympäröivillä loputtomilla niityillä. Tässähän on naapurit molemmin puolin ihan aidan takana.
– Minä voin hyvin kuvitella, kuinka heinä aaltoilee tuossa rinteessä oikein mukavasti.
– Ei naapurit anna sinun kasvattaa pihalle mitään peltoa. Täällä on tapana parturoida pihanurmi vähintää kahdesti viikossa.
– No, vaikka se olisikin niin, voin nähdä sieluni silmin takapihalla niityn kirjavine kukkasineen.
– Jos kaikki on kiinni vain mielikuvituksestasi, olisimme voineet ostaa kattohuoneiston keskeltä kaupunkia.

En viitsinyt alkaa väittellä Marjan kanssa sillä tiesin, että hän oli aivan tyytyväinen vaikka ei voinut sitä myöntääkään. Hän ei vain kyennyt innostumaan elämän pienistä riemuista yhtä välittömästi kuin minä.

Talon edellinen omistaja, Ernesti Virtanen, joka oli asunut talossa kaiketi sen rakentamisesta lähtien, keräsi heti seuraavalla viikolla tavaransa ja aavistuksen höppänän vaimonsa ja muutti maaseudun rauhaan. Kun kävin siivoamassa tyhjää taloa, se tuntui minusta aika kolealta. Syy koleuteen selvisi pienen tutkimisen jälkeen. Pannuhuoneessa jököttävä antiikkinen kiertovesipumppu oli sanonut työsopimuksensa irti. Kun soitin asiasta kiinteistövälittäjälle, hän lupasi hoitaa asian….

<< Takaisin edelliselle sivulle